Acast: Ett stenkast från Delfinen

Spotify: Ett stenkast från Delfinen

Itunes: Ett stenkast från Delfinen

Podbean: Ett stenkast från Delfinen

Idag är Per Kenttä firad sportchef i Björklöven som går som tåget i hockeyallsvenskan och känd som mannen som förde lilla Oskarshamn upp till SHL.

Men innan dess var Kenttä förknippad med Haparanda och Asplöven HC. Han gjorde fem säsonger i AHC som spelare och elva säsonger som ledare i olika former. Allt från assisterande tränare och huvudtränare till general manager.

Han lämnade klubben säsongen 2017/18 och nästan två år senare försattes Asplöven i konkurs.

Något som inte bara var ett tungt besked för supportrarna och Haparanda utan självklart även för Kenttä.

– Man blev ju ledsen, helt klart. Elithockeyn behöver leva i hela Norrbotten och på så sätt var det en svår börda. Framförallt för mig som varit involverad där under hela mitt liv. Det var en tung smäll, det var inget att sticka under stolen med, säger Per Kenttä.

Visste du åt vilket håll det lutade när du lämnade klubben?

– Nej, inte på så sätt. Men det finns inte en fallskärm till lagen som trillar ur allsvenskan på samma sätt som det gör för de lag som åker ur SHL till hockeyallsvenskan. Trots att det är ungefär samma steg men inte de termerna ekonomiskt.

– Det är en stor fallgrop om du ramlar ur hockeyallsvenskan. Framförallt är det intresset som dör och marginalpubliken och sponsorerna försvinner. Det som är så viktiga för små orter som Haparanda.

Han fortsätter:

– Ekonomin var ju allt annat än bra under den sista tiden. Men jag tyckte att vi gjorde åtgärder som skulle ha gjorts för att klubben skulle leva kvar men nu blev det inte så. Det är en del av livet, det innehåller både glädje och sorg. Idag har jag bearbetat det och tänker inte så mycket på det. Nu tänker jag inte så mycket på det men jag försöker minnas de glada stunderna som Asplöven gav mig och som jag kanske gav dem också.

I podcasten berättar Kenttä mer om Asplöven. Bland annat hur Lars "Osten" Bergström gick emot Luleå Hockeys tränarstab för att hjälpa Asplöven kvar i allsvenskan.

Hur han ser på att ha fått smeknamnet "Jesus" av Björklövens supportrar.

Varför han inte ångrade flytten från Oskarshamn och att han räknar med att snuva Luleå Hockey på Lucas Wallmarks signatur den dagen han vänder hem till Sverige.

Det och mycket, mycket mer.

Nedan finns länkar till olika podcastplattformar där du kan lyssna på avsnittet med Per Kenttä – och de tidigare avsnitten med Karl Fabricius, Fredrik Mikko, Oskar Sundqvist, Ronja Savolainen, Anders Nilsson, Oscar Engsund, Erik Granqvist, Johan Harju, Stefan Baudin, Stefan "Skuggan" Nilsson, Erik Gustafsson, Rebecca Stenberg, Fredrik Glader, Nils Lundkvist, Robert "Nobbe" Nordberg, Seard Åberg, Robin Kovacs, André Jonsson, Urban Wikberg, Joel Lassinantti, Niklas Olausson, Joakim Fagervall, Linus Omark, Per Ledin samt Thomas "Bulan" Berglund.

Acast: Ett stenkast från Delfinen

Spotify: Ett stenkast från Delfinen

Itunes: Ett stenkast från Delfinen

Podbean: Ett stenkast från Delfinen