Monica Öhman och Leif Å Larsson från Melderstein och Orrbyn är konstnärsparet som båda målar akvareller. Vi har vant oss att finna människor på hennes målningar, ofta unga människor och barn, på hans har vi lärt oss att det ofta är hus och byggnader som gäller. När de nu ställer ut tillsammans har de valt ett mera gemensamt motivområde. Bilderna i Enter galleria visar landskap, med eller utan blygsam bebyggelse.

De är båda drivna akvarellister som vet hur bilder fylls med spänning, för de kan hantera det för resultatet avgörande samspelet mellan färgen och vattnet. Monica Öhman har på en av bilderna låtit vattnet flöda friskt och skapat en trolsk stämning i ”Ingenmansland”. Det är nästan så att landet rinner ut ur bilden. I Leif Larssons ”Spegelblankt” råder det motsatta. Här har färgen inte fått flöda fritt, det är mera färg än vatten och det ger klara och djupa färger, inte minst den blå i vattenspegeln.

Det är alltså två konstnärer som kan akvarellmålning, men utställningen ger dem inte rättvisa. De har säkert själva valt ett mera gemensamt tema än de vi är vana vid och det är inte helt lyckat. Det blir lite för mycket landskap och mänsklig frånvaro. Många av bilderna känns som upprepningar och när jag lämnar utställningen längtar jag efter Leif Å Larssons hus och Monica Öhmans människor.

Artikelbild

| Leif Å Larssons ”Spegelblankt”.

För att en utställning ska bli bra måste den bjuda på överraskningar, gärna tvära kast. Det saknas denna gång. Urvalet av bilder lite sömnigt. Det är tråkigt, för jag vet att det finns spännande bilder i deras gemensamma ateljé hemma i Orrbyn.