I fyra år har Jörgen Bergqvist tvingats leva med saknaden efter sin bror, 36-årige Anders Dorsch, som den 20 juli 2015 hittades död i familjens hus i Malmberget.

En gång i veckan styrde Jörgen Bergqvist sin bil mot den östra delen av gruvsamhället för ett besök hos sin yngre bror. Nu lever han med minnet av Anders.

– Det har gått ganska bra. Men man har det i bakhuvudet hela tiden. Nu har vi inte kvar huset, men jag brukar åka dit och titta till det ändå, säger Jörgen Bergqvist.

Artikelbild

| Här inne i huset i Malmberget hittades Anders Dorsch död.

Tre män satt frihetsberövade under några dagar efter att Anders Dorsch hittats död, men längre än så kom inte polisens utredare i fallet. 

I och med att en 31-årig man förra veckan häktades i sin utevaro på sannolika skäl misstänkt för dådet hoppas Jörgen Bergqvist få svar på sina frågor.

– Han brukade vara till Anders och jag träffade hon om ett att antal gånger där när jag var och hälsade på. Men jag uppfattade inte honom annars som våldsam eller så där.

Den misstänkte och Anders Dorsch hade en historia inom verkstadsindustrin tillsammans, uppger Jörgen Bergqvist. 

– Men min bror hade problem med ryggen och han orkade inte så bra.

Jörgen Bergqvist tror att en skuld som hans bror hade till den misstänkte 31-åringen kan vara upprinnelsen till det misstänkta dådet. Enligt de handskrivna dokumenten som han hittade i bostaden var Anders Dorsch skyldig 16 000 kronor till 31-åringen.

– Jag uppfattade det som att de hade någon slags skuldförbindelse. En sådan grej kan ha gjort i upplösning att de hamnade i bråk med varandra, och att Anders tyvärr blev ihjälslagen helt enkelt. Folk har dött för mindre pengar än så. 

Han hoppas nu att polisens genombrott i förlängningen innebär ett avslut på den tragiska historien.

– Det här kom lite plötsligt efter alla dessa år. Jag hade nästan gett upp hoppet. För mig är det väldig positivt i fall det går att få fast mördaren. Då hade man som fått ett bättre avslut på det hela. Man har tänkt att det bara går på tomgång och sparlåga, och sedan rinner ut i sanden. Nu verkar det inte ha blivit så, säger han och fortsätter:

– Det känns bra att de har kommit på någon lösning av det hela. Men vi ska ju inte sätta dit någon oskyldig heller naturligtvis. 

Kammaråklagare Anna Väppling vill inte kommentera uppgifterna från Bergqvist. På måndagen var den misstänkte 31-åringen ännu på fri fot.