Det är Kenny Andreassons 17:e år på Luleå Hamnfestival. Han är född in i tivolilivet och är den fjärde i ledet som platschef över tivolit i familjen. Verksamheten finns på 150 platser runt om i Sverige - från Malmö i söder till Boden i norr.

– Personligen tycker jag att det här är höjdpunkten på sommaren i festivallivet. Vi åker runt på festivaler och marknader varenda vecka men just Luleå har fått en speciell plats i både mitt och mina barns liv. Vi är här så ofta.

Finns det något som utmärker Luleå Hamnfestival?

Artikelbild

| Luleå Hamnfestival erbjuder allt från tivoli till godisförsäljning.

– Miljön tycker jag är helt fantastisk när det ligger är nere vid vattnet och att allting är så ihopsamlat, det är inte utspritt som det kan vara på andra festivaler. Just det unika läget tycker jag är väldigt trevligt.

Är det någon skillnad på festivalstämningen uppe i norr än i övriga Sverige?

– Ja det tycker jag, jag tycker det är mycket lugnare här och alla känns så hjälpsamma här uppe i norr. Det är en trevligare atmosfär, även ut mot kvällarna. Där nere kan det vara väldigt stressigt och stökigt på kvällarna, men inte här.

Vad är det bästa med att åka runt med tivolit på olika festivaler?

Artikelbild

| Det är Kenny Andreassons 17:e år på festivalen.

– Det är bara massa glada människor överallt vart man kommer och det är kul att kunna göra människor glada. Finns inget bättre än att se barn sitta och skratta i karuseller.

En annan festivalveteran är Lenny Danielsson, godisförsäljare på festivaler och marknader. Det började som ett extrajobb för att sedan bli något som han har hållit på med i tio år. För Lenny Danielsson är det hans tredje år på Luleå Hamnfestival.

Artikelbild

| "Det här är jättetrevligt, bra mat och trevliga kunder här i Luleå", säger Lenny Danielsson om festivalen.

– Det här är jättetrevligt, bra mat och trevliga kunder här i Luleå.

Vilka är Luleå Hamnfestivals besökares favoritremmar?

Artikelbild

| Sur jordgubb är en av besökarnas favoriter.

– De sura är ganska populära, framförallt cola, jordgubb och regnbåge. Det är nog favoritsmaken rent generellt på alla ställen. Och Saltlakrits säljer vi mycket av när det är varmt, citron- och mintlakrits är väl de som bara går hem hos vuxna.

För Lenny Danielsson är maten på festivalturnén viktig.

Artikelbild

| Super salta remmar går ofta åt när det är fint väder.

– Det blir rätt mycket festivalmat, säger han skrattande och fortsätter:

– Här på hamnfestivalen har maten varit underbar.