Företaget Climeon, som jobbar med att utvinna energi från spillvärme, fick just en order från den Japanska staten. En order på 2 miljoner euro, eller 20,5 miljoner svenska kronor.

– Energisituationen i Japan är en unik möjlighet för Climeon och vi är tacksamma över att nu få ta första steget in på den japanska geotermiska marknaden, säger Thomas Öström, VD för Climeon.

Läs här om Climeons bautaorder från Island.

Artikelbild

| Framtidsapparaten. Climeons vd och grundare Thomas Öström framför den lilla apparaten - 3x3 meter ungefär - som bär på löften om kommersiella klimatframgångar.

Modulerna, som omvandlar värme från tillexempel jorden, stålverk och andra ställen där mycket värmeenergi går till spillo och försvinner ut i luften, ska levereras under 2019. I Japan finns många vulkaner och platser där hög värme från jorden sipprar ut, det ser Thomas som en god förutsättning för dem.

– Vår teknologi passar perfekt för detta. Det finns stora mängder varmt vatten och elpriserna är höga. Detta möjliggör att vi kan delta i att förbättra produktionen av hållbar el med goda fördelar och låg risk, säger Öström.