Thierry Juge är uppvuxen i de franska Alperna och Maëlle Botrel vid den franska västkusten. De båda hade alltid drömt om att leva ett avskalat och äventyrligt liv. Så när de hittade kärleken i varandra tog de tag i sin gemensamma dröm och flyttade norr ut.

– Vi var och kollade på ett hus här i Snesudden och blev inte helt begeistrade, men platsen runt omkring bara älskade vi, berättar Maëlle.

De hittade en bit mark en bit utanför byn, som ligger i Jokkmokks kommun ungefär på mitten av vägen mellan Harads och Kåbdalis, som de började bygga på.

Artikelbild

| Stugorna är pittoreskt inredda.

– Vi kom hit på hösten och byggde först ihop bastun - i den sov vi sedan under vintern medan vi snickrade ihop de övriga stugorna, berättar Thierry leende.

Byborna verkade undrande över vad det var som hände vid sjön Mörtträsket. Plötsligt fanns där två fransoser i byn.

– Det är bara nio personer som bor här året runt så de är glada över att vi kommit och dragit igång något nytt. Vi har även fått flera goda vänner, berättar Maëlle.

Konceptet är att turisterna ska få hela upplevelsen på köpet. Därför ordnar paret med mer än bara mat och husrum. De har aktiviteter som snöskovandring, pimpling, cykling och så vidare.

Artikelbild

| Bastun var det första de byggde.

– Dessutom har vi ingen el, så vi eldar i kaminen, lagar mat på antingen gasspis eller i vedeldad ugn. Internet, element och duschar är också borträknade, berättar Maëlle.

– Istället finns det bastu, kaminer i stugorna och sällskapspel.

Artikelbild

| Thierry Juge trisv som fisken i vattnet i Norrbottens skogar.

Målet är att de ska vara helt självförsörjande, även om de idag vet att det kommer ta lång tid. Så maten de serverar kommer till stor del från bär och annat ätbart som de plockat i skogen, från sjön och från deras jagande kompisar. Maëlles senaste test har varit att bara bröd och kakor på mjöl gjort av torkad och malen tallbark, samt att göra honung av maskrosblommor.

Deras anläggning har nu även blivit en del av Svenska turistföreningen, något som de är glada över.

Artikelbild

| Maëlle Botrel har varit förtjust i Lappland sedan hon säsongade i Finland för några år sedan.

– Vi hoppas att det ska kunna locka fler svenska turister på så sätt.

Hittills har det främst varit tyskar och fransmän i stugorna, men det är inte förrän till vintern som de drar igång på riktigt.

Artikelbild

| Det senaste huset på anläggningen är grillkåtan. Den är paret mycket föryjust i.

– Förra året hade vi jobbat så mycket med att bygga alla stugor, så vi hade inte riktigt hunnit marknadsföra oss. I år har vi gjort det och vi har redan grupper bokade för den här vintersäsongen, säger Thierry.