1,5 år har passerat sedan Luleåmusikern Anna-Sofia Monroy var med i ”Idol”.

Hon har nyligen släppt sin första egna singel ”Believe” – en r ’n’ b-doftande, tung och elektronisk poplåt.

1 Hur är läget?

Artikelbild

– Det är bra skulle jag säga. Skönt att det börjar gå mot vår. Det är också kul att jag släppt min låt och att Disney är på G, säger Monroy, som haft premiär på Disney Channel.

Tillsammans med danske artisten ­Daniel Hersig och norska bloggaren Jennie Sofie leder hon musikprogrammet ”The club radio” med inslag som artistintervjuer, konsertbesök och bakom ­kulisserna-klipp. Bland gästerna finns artister som Marcus & Martinus och Lisa Ajax.

2 Berätta mer om hur det gick till med Disney Channel?

– Jag trodde att de skämtade när de hörde av sig. Jag fick ett mejl från dem när jag var hon en av låtskrivarna, David Lindgren, i Stockholm och spelade in ”Believe” i studio. Jättekul att komma utanför min ”comfort-zone”. Jag håller gärna på med musik, men det här att agera framför kameran var något nytt. Jag var nervös.

Artikelbild

3 Vilka är tittarna?

– Barn och de vill inte se en sur 18-åring (fyller i april). De andra är ett och två år yngre än mig, men vi har alla kommit överens jättebra. Även om vi pratar olika språk.

Artikelbild

4 Hur mycket tjänar du på det?

– Hemligt.

Artikelbild

| Testade glass. Förra våren fick idolerna Frans Walfridsson och Anna-Sofia Monroy testa glass för vår nöjesavdelning.

5 Hur var känslan inför ditt första egna singel-släpp?

– Den har bland annat gått ut på Spotify. Jag har släppt den själv utan skivbolag. Jag hade inte så mycket förväntningar. Det är svårare när inte ett skivbolag promotar. Det är ändå 1,5 år sedan jag var med i ”Idol”.

6 Varför blev det just den låten?

– Låtskrivarna David Lindgren, Olle Nyman och Adam Rickfors hörde av sig att de fått tips om mig och ville att jag skulle testa sjunga den och på den vägen är det.

7 Vad gör du i dag?

– Jag går andra året på ekonomilinjen i Luleå. Det går bra, det var tufft att ta ikapp efter ”Idol” när jag kom till-baka, men skolan är kul och det löste sig.

– Jag känner att jag valt rätt linje, men strävar efter att satsa på musiken. Jag har ett eget företag och det är bra att kunna vissa grejer.

8 Efter ”Idol” sa du att du ville flytta till Stockholm, vad händer på den fronten?

– Luleå är alltid hemma för mig. Det är här jag vuxit upp. Just nu vill jag bara gå ut skolan och mamma vill inte att jag flyttar innan dess och det vill jag själv också.

– Här är det mysigt och jag tar mig snabbt genom stan. Men jag älskar också Stockholm och bara att få åka tunnelbana.

9 Framtidsdrömmar?

– Att kunna leva på musiken. Jag är van att spela live och för folk. Det är fortfarande ovant i studio utan min ­gitarr. Det är klart att jag vill slå igenom, men det är så stor bransch och finns så många duktiga. Jag förväntar mig inte att bli nästa Zara Larsson eller Beyoncé, men det är något jag kommer att jobba för.

10 Har du kontakt med någon från ”Idol”-tiden?

– Jag, jag har kontakt med Frans. Vi ses ganska ofta. Men annars är det så himla svårt när vi bor på olika platser i Sverige, men vi skriver till varandra.

11 Romansen med Frans, vad hände med den?

– Den fortsatte. Det är lite jobbigt att vi bor så långt ifrån varandra. Vi träffas två–tre gånger i månaden. Jag tror att han tycker att Luleå är mysigt. Bara att kunna gå på isen och att det kan vara minus 30 grader. Han har planer på att flytta hit när han gått ut gymnasiet.

– Nu har jag så tur att BD Pop finns i Luleå. Jag kan spela in ganska mycket här uppe. Det är klart att jag åker ned, men har också BD Pop.

12 Och du vill flytta i motsatt riktning?

– (skratt) Ja, vi får väl se hur det blir.

13 Hur reagerade omgivningen på att du var med i ”Idol”?

– Jag kände inte av det så mycket. Det som var annorlunda var om jag gick ut på stan och att jag fick fler följare på ­Instagram.

14 Vilka är dina favoritpärlor i Luleå?

– På vintern är det att gå på is­vägen. Det är så himla fint.