Logga in

Olov Abrahamsson

Ledarbloggen

Things can only get better

 

Dagens Nyheter skriver Katrine Marçal intressant om Storbritannien efter Tories och Boris Johnsons jordskredsseger i parlamentsvalet i december. Johnson förutspås prägla brittisk politik lika starkt och länge som Margaret Thatcher (landets premiärminister 1979-1990).

”De flesta bedömare tror att Johnson kommer att regera i minst tio år”, konstaterar Marçal.

För Labour är läget inte lika muntert. Den tvära vänstersvängen med Jeremy Corbyn blev inte lyckad. Det brittiska arbetarepartiet gjorde sitt sämsta val sedan 1930-talet.

Labour får trösta sig med att lyssna på ”Things can only get better”, låten som ackompanjerade Tony Blairs och partiets framgångsrika valrörelse 1997 (se Youtube-klippet ovan).

Blairs politiska linje borde för övrigt kunna fungera som inspiration under återuppbyggnaden av Labour.

Jag är den förste att säga att Blairs utrikespolitik och stöd till kriget i Irak solkar bilden av hans ledarskap. Det var en katastrofal felbedömning. Men hans inrikespolitik var lyckosam och föredömlig.

Efter tio år som premiärminister kunde Blair redovisa en lång rad viktiga resultat på hemmaplan: God ekonomisk tillväxt, lägre arbetslöshet, höjda reallöner, minskad brottslighet, stärkta rättigheter för homosexuella, ökad kvinnorepresentation och minskad fattigdom. Skottland och Wales fick utökat självstyre och Nordirland fick äntligen ett fredsavtal.

En sådan S-politik som tar sikte på att utveckla jobb, trygghet, generell välfärd, jämställdhet och mänskliga rättigheter borde också kunna bli ett vinnande koncept inför framtiden.

Man kan – och ska – kritisera Blair för de utrikespolitiska äventyrligheterna. Men det går samtidigt inte att bortse från att Blair är den mesta framgångsrike labourledaren genom tiderna.

Blair blev inte bara vald 1997; han lyckades även bli återvald 2001 och 2005. Någon lärdom borde väl Labour dra av detta när partiet ska staka ut sin politiska kurs inför framtiden.

Nu väntar en spännande och avgörande tid för det brittiska arbetarpartiet. Efter valdebaclet har Corbyn ställt sin plats till förfogande.

21 februari startar omröstningen om ny partiordförande bland Labours medlemmar. 4 april meddelar partiet vem som valts till ny ordförande.

Låt det bli början på en nystart för brittisk socialdemokrati. Saker och ting borde kunna bli bättre än de varit de senaste åren.  

De ska leda S i Norrbotten


Riksdagsledamoten, tillika partistyrelseledamoten, Fredrik Lundh Sammeli håller i ordförandeklubban i landets nordligaste S-distrikt.

 

Under lördagen har Socialdemokraterna i Norrbotten hållit en digital distriktskongress. 113 ombud, utspridda i sina hemkommuner runtom i länet, passade bland annat på att välja en ny distriktsstyrelse.

Fredrik Lundh Sammeli, Luleå, fick förnyat förtroende som distriktsordförande. Övriga ordinarie ledamöter i styrelsen: Krister Johansson (facklig ledare), Luleå,  Johannes Sundelin (studieorganisatör), Gällivare, Anna Lundberg, Älvsbyn, Niclas Hökfors, Överkalix, Camilla Mattila, Övertorneå, Mats Abrahamsson, Arjeplog, Helena Stenberg, Piteå, Sven Holmkvist, Jokkmokk, Marlene Haara, Haparanda, Ulrica Hammarström, Pajala, Beatrice Öman, Boden, Lenita Ericson, Luleå, Viktoria Wikström, Kalix, samt Mats Taaveniku, Kiruna.

Till ersättare i styrelsen valdes: Anders Lundqvist, Piteå, Claes Nordmark, Boden, Mari Zackariasson, Kiruna, Nina Pörhölä, Haparanda, och Sara Lundberg, Arvidsjaur.

Nu väntar ett hårt arbete för den nya styrelsen och andra partiaktivister i Norrbotten.

Som jag konstaterade på NSD:s ledarsida i fredags har medlemssiffrorna i de politiska partierna gått ned kraftigt under de senaste decennierna. Därför gäller det att alla partiengagerade lägger manken till för att övertyga fler om att bli medlemmar och göra en demokratisk insats.

Utan tillförsel av nya krafter förtvinar partierna.

S kongressar på distans


S-distriktskongressen brukar vara en av årets största politiska samlingar i Norrbotten. I år får emellertid länets socialdemokrater nöja sig med att kongressa i digital form. FOTO: SAP

 

Det var planerat att Socialdemokraterna i Norrbotten skulle ha hållit årets distriktskongress i Gällivare helgen 4-5 april. Men coronaviruset stoppar sammankomsten i Gällivare.

I stället kommer distriktskongressen att genomföras i digital och nedbantad form under lördagen. Delegationerna stannar hemma i respektive kommuner och diskuterar med varandra på distans. 

”Även om jag hade sett väldigt mycket fram emot att träffa alla ombud och gäster under vårens bästa helg så tänker jag att det här på sikt kommer att föra oss som parti närmare varandra. När allt måste ske på avstånd och begränsningarna får oss att förändra mycket av rutiner och vardag, tvingas vi också att ta det digitala språnget och lära oss den nya tekniken”, konstaterar S-distriktets ordförande Fredrik Lundh Sammeli.

Det kommer att finnas goda möjligheter för alla intresserade att följa alla tal och debatter på Socialdemokraternas webbplats och Facebook-sida från och med kl 13.00 lördag 4 april.

Under den digitala kongressen kommer att förrättas val av ny distriktsstyrelse samt tas beslut om inriktningsdokumentet ”Norrbottenslinjen”. 

Runt kl 13.30 framför dessutom landsbygdsminister Jennie Nilsson en hälsning till det norrbottniska S-folket

Alla handlingar (valberedningens förslag, verksamhetsberättelse m m) finns på Socialdemokraternas webbplats.

Live från Mediehuset


Under torsdagskvällen kan NSD:s prenumeranter följa en specialsändning från Mediehuset i Luleå. FOTO: Pär Bäckström

 

Under coronakrisen har NSD-webben direktsänt från myndigheternas alla presskonferenser för att informationen ska vara tillgänglig för den breda allmänheten. Under torsdagskvällen gör emellertid NSD-webben en exklusiv sändning för alla prenumeranter.

Programmet har fått rubriken ”Mediehuset live – coronaspecial” och börjar kl 18.30.

Gäster är bland andra smittskyddsläkaren Anders Nystedt, regiondirektören Anna-Stina Nordmark Nilsson, Linda Nilsson, vd för Norrbottens handelskammare, och Camilla Eriksson Sundberg, Vårdförbundet. Dessutom kommenterar jag och Daniel Persson, ledarskribent hos Norrbottens-Kuriren (M), regeringens hantering av krisen. Plus en del annat.

Genom att prenumera på NSD:s surfpaket kan du göra en insats för att upprätthålla en god journalistisk bevakning även i de glesbebyggda delarna av norra Sverige. Surfpaketet kostar 3,60 kronor per dag, vilket får anses vara en låg summa i relation till mycket annat i människors vardag.

Det är emellertid viktiga pengar för tidningen – i synnerhet i ett läge när annonsering och annat nu viker kraftigt nedåt i spåren av covid-19. Det här är en tuff tid även för mediebranschen.

A-kassan rustas upp


Det senaste krispaketet har fokus på arbetsmarknadspolitiken. FOTO: TT

 

I måndags presenterade regeringen ett nytt omfattande krispaket. Det sker en ordentlig upprustning av A-kassan och den statliga arbetsmarknadspolitiken.

De flesta aktörer på arbetsmarknaden är positiva och välkomnar insatserna. 

”Det är bra att regeringen nu vidtar åtgärder för att sänka trösklarna så att fler får ersättning från a-kassan och samtidigt höjer ersättningen. I den kris som covid-19 innebär, bidrar det både till att öka tryggheten för den enskilde och till att stabilisera ekonomin”, säger Tomas Eriksson, kanslichef på Sveriges a-kassor.

”Även att egenföretagare kan vila sitt företag och då få tillgång till a-kassa är viktigt. De här förslagen är helt avgörande för att hålla uppe den privata konsumtionen genom att de som nu blir arbetslösa kan fortsätta handla, och inte förvärra krisen”, menar Heike Erkers, ordförande för Akademikerförbundet SSR.

”Det är dessutom rimligt att staten tar det ansvaret för den grupp människor som annars hade tvingats söka försörjningsstöd hos kommunen”, säger Therese Svanström, TCO:s ordförande.

På NSD:s ledarsida skriver jag själv att insatserna saknar historiskt motstycke. Enorma belopp pumpas nu ut för att försvara jobben och skapa trygghet i denna osäkra tid.

Facken gör tummen upp


De flesta fackliga företrädare välkomnar krispaketet. På bilden syns fr v Magnus Pettersson, Fastighets, Susanna Gideonsson, Handels, LO-ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Marie Nilsson, IF Metall, samt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. FOTO: TT 

 

Från de fackliga organisationerna är man överlag positivt inställda till regeringens, Centerpartiets och Liberalernas senaste krispaket.

"Vi välkomnar att regering är aktiv och beredd att satsa stort. Krisen är djup och stora resurser krävs för att undvika arbetslöshetschock", säger LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson.

LO efterfrågar dock fler riktade satsningar mot de som drabbas hårdast, både företag och löntagare som blir arbetslösa eller varslas.

"Nu måste dagens breda skattesänkningar följas av riktade insatser: generösare korttidspermitering, trygga välfärden och ekonomiskt stöd för arbetslösa utan skydd", säger Thorwaldsson.

Handelsantälldas förbund, som organiserar ungefär 155.000 medlemmar, välkomnar också beskeden, men efterfrågar nya regler för a-kassan.

"Nu måste regeringen fortsätta sin satsning och skydda de som förlorar sina jobb, kostnaderna kommer annars vältras över på landets kommuner. Grundersättningen från a-kassan måste höjas, och antalet arbetade timmar för att kvalificera sig för ersättning måste sänkas", säger ordföranden Susanna Gideonsson.

Marie Nilsson, ordförande i IF Metall, konstaterar att stödpaketet till småföretagen är viktigt även för landets industriarbetare.

”Underleverantörerna till de stora industrierna drabbas hårt just nu. Fokus måste vara att rädda jobb och företag”, säger Nilsson.

Byggnads ordförande Johan Lindholm anser att det finns mycket att lära av krisen vi är i nu.

”Till exempel att samarbete, solidaritet och hållbara trygghetssystem aldrig varit viktigare”, säger han.

En liknande slutsats drar jag själv på ledarsidan i dagens NSD.

”När krisen slår till ropar alla – inklusive de som tidigare pläderat för stora skattesänkningar, avregleringar, privatiseringar och marknadsanpassning – på statliga insatser. Då inser fler hur viktigt det är att samhället är starkt, att sjukvården fungerar, att A-kassa och socialförsäkringar levererar trygghet, att staten lindrar följdverkningarna för krisande branscher o s v”, skriver jag.

Olov Abrahamsson bloggar om politik i allmänhet och socialdemokrati i synnerhet.


Fakta om Olov
Född: 1963
Bor: I Luleå
Yrke: Politisk chefredaktör
Gillar: LO, Luleå Hockey och LBBK. 
Kuriosa: Ingick i SSU:s förbundsstyrelse 1987-1990
Kontakt: olov.abrahamsson@nsd.se


Twitter: @OlovAbrahamsson

  • Twitter

Bloggar