Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Släpp loss lirarna

Jag var ganska smågrinig mot Luleå Basket i mitt senaste blogginlägg och då kan vi väl börja med mungiporna lite uppåt efter 25-poängsegern mot Norrköping.


Och då tittar vi på det defensiva som långa stunder såg helt okej ut. Att hålla ett motståndarlag under 50 poäng är alltid något att vara nöjd med.
Ivey Slaughter, Allis Nyström och Josefin Vestberg var trion som stack ut mest på den egna planhalvan med ett smart och tufft spel som sammanlagt gav 32 returer. Alldeles utmärkt.

Men offensivt funderar jag fortfarande på vad Luleå Basket är ute efter. Där är spelet mekaniskt, lite fantasilöst, stillastående och det ser ut som att spelarna letar saker som inte finns.

Nej, jag tycker det är dags för tränaren Robin Sandberg att släppa loss spelarna , lossa på handbromsen och ge friare tyglar. Håll allt enkelt - det brukar vara det bästa när det finns så mycket råtalang i en trupp.

Med det sagt: Säsongen är ung, laget nytt och det finns förstås en långsiktig plan från Luleå Baskets ansvariga. Den är bara lite svår att se just nu.
//Lindvall

Det är en klasspelare

Alla blickar i Luleå energi arena var förstås riktade mot Luleå Baskets stjärnvärvning Natisha Hiedeman som gjorde sin första match för säsongen - det mot polska i Artego Eurocup.
Och personligen bjöds jag på ganska bra precis på det förväntade. Lite ringrost, några mindre väl valda beslut men på det stora hela en alldeles utmärkt insats.

Natisha Hiedeman är av allt att döma en klasspelare som tillför målgörande, kreativitet och fantasi. 13 poäng och 6 assist mot ett lag av Artegos kaliber efter bara en handfull träningar borde betyda att det finns mer att hämta av den 22-årige guarden. Det ska bli intressant att följa.

När det gäller matchen svarade faktiskt Luleå Basket för tre bra perioder men eländiga 6-24 i den andra perioden förstörde kvällen. Då föll Robin Sandbergs lag tillbaka i det stereotypa, andefattiga och stela offensiva spel vi sett i tidigare matcher.
Men på det stora hela en bra insats av Luleå som hade vittring med fem minuter kvar men inte orkade hela vägen (förlust 62-72). Känslan är i alla fall just nu att saker och ting kan vara på att lossna.

I övrigt gillade jag Allis Nyströms kompromisslösa spel och Matilda Ekhs respektlöshet. Kul att se.
//Lindvall

Mästaren värvar för guld

Det finns de som tvivlar på att den regerande mästaren Södertälje Kings är en legitim guldkandidat efter flera namnkunniga spelartapp inför den här säsongen, en lite vinglig start på ligasäsongen och ett par skador på nyckelspelare som Jeremiah Ingram (borta hela säsongen) och Dino Pita (stukad fot, missar någon veckas spel).

Bloggen är inte en av dem. Södertälje har kosing i värvarkassan, kanske mest av alla, och kommer göra vad som krävs för att sätta ihop ett lag som kan ta hem guldet våren 2020.

Jeremiah ingram kommer ersättas med en ny jänkare. Jag lovar. Och trots att rutinerade Pita inte kommer bli borta katastroflänge har klubben redan en ersättare på ingång. Länstidningen rapporterar att landslagsmeriterade Anton Gaddefors, som förra säsongen spelade i den polska högstaligan, bara är detaljer ifrån att skriva på för Kings. Den 29-årige forwarden kommer, i alla fall på sikt, bli en jätteförstärkning, för den regerande mästaren.

//Lindvall

Ge henne nycklarna

Vi har väl kommit överens om att stjärnspäckade Luleå Basket har vinglat en aning under säsongsinledningen med några matcher som sett sisådär ut. Inga bottennapp på något sätt - bara en aning segt, stelt och osynkat. Inte minst offensivt där gnisslet var tydligast.

Och det är med den bakgrunden som onsdagens Europamatch på hemmaplan mot polska Artego Bygdoszcz kommer bli en av höstens mest intressanta. Det är faktiskt först nu som vi på allvar kommer få ett litet hum om hur laget ska se ut resten av säsongen.
Orsaken är förstås att den amerikanska stjärnguarden Natisha Hiedman, som för mindre än två veckor sedan spelade WNBA-final, gör sin debut.

Från och med på onsdag hoppas jag att det är hon som tar över taktpinnen på Luleås bakplan, tar besluten, styr tempot och gör de stora spelen i de avgörande lägena.

Jag räknar med att tränaren Robin Sandberg ger henne nycklarna att leda laget och därmed sätter litauiskan Santa Baltokijene i en roll med lite mindre bollinnehav och beslutfattande - mer bollförsvar och energispel.

22-åriga Hiedemans första match kommer förstås inte se helt perfekt ut - hon har trots allt bara gjort en handfull träningar med sitt nya lag men mot det polska laget vill i alla fall jag se en riktning. En tydlig väg som ska leda Luleå Basket framåt och uppåt. Så tror jag också det blir.
//Lindvall

Hej då, Finland

I somras kunde Bloggen berätta att förra säsongens BC Luleå-stjärna Earvin Morris landat i Finland och toppklubben Kataja.

Men där blev den 25-årge guarden inte det minsta långvarig.

Morris spelade bara några få träningsmatcher med Kataja innan han bröt kontraktet. Istället drog han i väg till Libanon och klubben Sagesse där det med stor sannolikt erbjöds kosing på en helt annan nivå.

Hittills har Morris spelat tre matcher, snittat 18 spelminuter, dryga 8 poäng samt 2 returer.

//Lindvall

Visst är det märkligt

Jag var inte med i matchen för någon vecka sedan när nye förbundskaptenen för damlandslaget, Mario Crespi , presenterade sin första landslagstrupp. Den här gången handlade det om 16 spelare som ska tävla om tolv platser till EM-kvalet som startar den 14 november.

Och visst hade man lite naivt kunnat tro att svensk basket stora dominant de senaste fem-sex åren, Luleå Basket, har tillräckligt med kvalité i sitt lag för att i alla fall någon spelare föräras med en ynka plats i det blågula laget.

Jag menar: Spelare som Josefin Vesterberg, Allis Nyström, Chioma Nnamaka, till och med unga Matilda Ekh, borde sitta på de kompetenser som de ansvariga letar efter.

Men icke sa Nicke.

Ingen av denna fyrklöver tycker alltså landslagsledningen duger för att vara med i en 16 spelare stark trupp. Och kanske har de rätt? Det handlar trots allt om subjektivt tyckande när spelare jämförs med varandra.

Men är det märkligt? Absolut. Mest stötande är de senaste årens konstanta negligerande av Allis Nyström som enligt min mening har alla de kvaliteer som krävs för internationellt spel. Just den här gången kan jag dock förstå att den 26-årige forwarden inte var aktuellt med tanke på hennes långa skadeuppehåll.

Nåväl. Nu var det slutgnällt i den här frågan för i dag.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar