Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Så ska BC Luleå bygga laget

Eftersom silly season är det näst mest roliga efter slutspel, guldstrider och allehanda dramatik där allt ställs på sin spets tänkte jag i dag ägna Bloggen åt BC Luleås lagbygge för kommande säsong.

Jag har redan slagit fast att det BC Luleå-lag som åkte ut mot Jämtland i fredags var felkonstruerat på flera sätt. Jag vet att en hel del håller med mig – flera andra kanske är av en motsatt åsikt.

Nåväl. Hur ska då klubben börja? Ja, det där är klurigt. Men eftersom en viss kontinuitet är bra ha  - om än inte helt nödvändig (titta på Jämtland som bytte ut alla nyckelspelare till den här säsongen) – vore det på sin plats att skriva fast rollspelare som Tim Kearney, Daniel Hansson och Anton Kobylak-Berglund. Det är ett fundament att stå på och viktigt för kulturen.

Sedan börjar det intressanta.

Om vi utgår från att Denzel Andersson, efter en alldeles utmärkt säsong, får chansen att spela på lite sydligare breddgrader skulle det givetvis vara utmärkt att ersätta honom med en svensk spelare av klass. Uppsalas Axel Nordström är ett tydligt och bra alternativ även om de som spelare skiljer sig en hel del åt.

När det gäller importfrågan finns det olika vägar att gå. Den här säsongen saknade BC Luleå, sedan Daniel Alexander försvann, returtagning, skytte och tyngd. Utan honom blev spelet statiskt, utan djup och mest ett ”grishumpande” runt trepoängslinjen. Där m-å-s-t-e BC Luleå hitta kvalité av hög klass och då är det bara en USA-spelare som gäller.

De två andra jänkarplatserna har jag redan avhandlat men för att vara extra övertydlig: Gå tillbaka till det som funkar. De två bästa säsongerna som BC Luleå gjort under tränaren Peter Öqvist regim är med Brandon Rozzell och Quinton Upshur som bakplan. Så varför krångla till saker och ting?

Upshur har till Bloggen uttryckt en tydlig önskan att komma tillbaka. Rozzell likaså. Att plocka tillbaka båda dessa herrar skulle även ur ett pr-perspektiv vara en fullträff för klubben och skapa en hype kring laget efter en den senaste svarta säsongen.

Adam Rönnqvist, då? Absolut. Han ska kontaktas och finns det en liten öppning där bör klubben agera. Men allt jag hör är att Rönnqvist blir borta något år till innan han är redo för Luleå igen.

Räcker då detta för att bli en finalpretendent igen? Absolut inte. Titta på trupper som Norrköping, Södertälje och Borås. Där har inte sparats en krona, där finns spets men framför allt hur mycket djup som helst.

Med tre kvalitetsjänkare och Axel Nordströms behövs ytterligare en startspelare med EU-pass och den jag tänker på allra först är Jämtlands Andrew Smith som sedan sitt intåg i klubben förändrat hela lagets kultur med sin tuffhet, sitt försvarsspel, sitt skytte och sin förmåga att skydda ringen.

Där har ni en startfemma som ser bra. Men med tanke på hur sårbart BC Luleå blev den här säsongen när skadorna och sjukdomarna började komma lär det också behövas eldkraft från bänken. Minimum en spelare. Helst två.

Då snackar vi lagbygge.

//Lindvall

Stora talangen visade klassen

Att 17-åriga Matilda Ekh är en talang utöver det vanliga har nog alla förstått. Om inte så är fallet - i segermatchen på bortaplan mot Wetterbygden visade hon varför och byggde på sitt basket-cv ytterligare. Det kanske är magstarkt att kalla det för Luleåguardens genombrott i SBL dam men 20 poäng (bäst i laget) och 5 returer var ett rejält statement från BG-eleven som fick hela 27 spelminuter av coachen Robin Sandberg.

Annars då? Tja, Luleå Basket har fortsatt problem att övertyga i den svenska ligan och segern med 71-58 var inget annat än ett rejält hantverk utan större glans.

Utan Allis Nyström och med foulproblem på Ivey Slaughter blev det klar torsk i returtagningen, 48-56, och när Natisha Hiedeman hade en lågprocentig dag, 4/12 från golvet, blev det offensiva spelet återigen lite krampaktigt.

Men vad tusan. Laget vinner sin matcher men känslan är att det borde finnas en nivå till. Klarttext: Det måste helt enkel finnas mer att hämta än det vi sett hittills.

Blir Nyström borta en längre tid är känslan att det behövs en spelare till i rotationen och personligen tycker jag att en skapande pjäs vore fin-fint med tanke på de problem laget har på den offensiva planhalvan.

Vi får se vad klubben gör när 2019 blivit 2020.

//Lindvall

44 poäng

Efter oerhört märkliga noll procent från trepoängslinjen och futtiga sex poäng i hemmamötet mot Nässjö för en vecka sedan kunde man nog ana att BC Luleå-stjärnan Brandon Rozzell skulle ha lite grejer på gång mot Djurgården (seger 97-83).

Och så blev det. Plus lite till.

Eller vad sägs om nio av elva på tvåpoängarna? 8/16 från trepoängsland? Samt lite krimskrams i form av fem returer.

Det gav sammanlagt 44 poäng - ett personligt ligarekord av den 30-årige guarden som så här långt in i säsongen spelar sitt livs bästa basket och långa stunder bär BC Luleås offensiv.

Lite i skymundan svarade Quinton Upshur för en mycket samland insats som innehöll 21 poäng, 5 returer och 5 assist. Denzel Andersson hade en dubbel-dubbel på gång men foulproblem höll ned hans speltid. Men 7 poäng, 7 returer, 5 blockar och en utmärkt defensiv match går inte att vifta bort någon dag i veckan.

Men matchen då? Nja, det blev ett fredagshantverk av BC Luleå som den här gången mötte ett helt annat Djurgården än för några veckor sedan då Derrick Wilson inte spelade och varken Jeremiah Ingram eller Charles Barton var kontrakterade.

Defensivt fanns mer att önska och offensivt hade Bloggen hoppats få se nye Austin Burgett rida vidare efter debutsuccén. Men där blev det inte mycket att hälsa hem om.

Amerikanen var tafatt, initiativlös och helt utan energi. Nej, det såg inte bra ut alls och att ha en importspelare som inte producerar något av värde håller förstås inte alls i långa loppet för en klubb med finalambitioner.

Blir det inte mycket bättre än så måste ledningen i BC Luleå ta sig ytterligare en funderare om forwardens framtid.

Nu tar vi helg.

//Lindvall

 

Omgångens tips

Fyra friska fajter över två dagar. Här kommer veckans tips.

 

Norrköping-Jämtland   1

(Fredag)

"Oj. En svårtippad match mellan ett formstark Norrköping (tre raka segrar) och ett Jämtland med skadeproblem men med en välfylld börs att värva sig ur problemen. Tippar på en rysare där hemmaplan och Norrköpings bättre struktur fäller avgörandet."

 

BC Luleå-Djurgården   1

(Fredag)

"Glöm Luleås kross mot ligajumbon för ett par veckor sedan. Sedan dess har Djurgården hittat större defensiv stabilitet och värvat in kvalité i form av Charles Barton och Jeremiah Ingram. Hemmalaget är givetvis favorit och sitter på fem raka segrar där dock de två senaste inte varit helt överygande spelmässigt."

 

Köping-Umeå              1

(Lördag)

"På pappret ser där här ut som en hemmakross och givetvis ska succélaget Köping, med MVP-kandidaten CJ Jackson som general, vinna det här. Men Umeå tog en bra seger mot Borås hemma och verkar vara på uppgång. Men vi vet också att västerbottningar oerhört sällan tar tunga skalper i fiendeland."

 

Södertälje-Wetterbygden     1

(Lördag)

"Var Wetterbygdens form försvann är svårt att svara på men borta med vinden är den i alla fall efter tre raka förluster. Jag är osäker på om Täljehallen är ett troligt ställe att vända en negativ trenden för Tyler Sabin & Co. Nej, i min bok är Kings alltid klar favorit på hemmaplan. Alltid."

//Lindvall

 

Mer skadeproblem i Jämtland

Det fortsätter hända grejer i Jämtland som stör lagets säsong. Östersundslaget har haft stora problem med skador hela vintern och en av spelarna som varit borta en tid är grovjobbaren Jaan Puidet.

Planen var att estländaren mycket snart skulle vara tillbaka i spel men häromdagen halkade han på en isfläck och i fallet bröt han knogen på ena handen. Det berättar tränaren Torbjörn Gehrke för Bloggen via sms.

Puidet kan bli borta en en månad - kanske längre om det krävs operation.

Gehrke jagar nu en ersättare för Puidet och han bekräftar att tre välbekanta spelare finns på radarn: De förra Jämtlandsspelarna Evariste Shonganya samt Dino Cinac och förre BC Luleåstjärnan Tavarius Shine.

"Vi tittar på 20 spelare utöver det",skriver Jämtlandstränaren.

En spelare som kan bli aktuell är Oliver Gehrke som enligt uppgifter är på väg att lämna collegespelet i USA för spel i Sverige.

//Lindvall

De underskattade

Bloggen har alltid haft en tendens att skriva om de största stjärnorna i de svenska ligorna men i dag tänks det om en aning.

Här listan ni väntat på: De fyra mest underskattade spelarna i SBL herr, utan inbördes ranking.

 

Jonathan Boman, Wetterbygden

”Den oömme forwarden visade inte upp några store siffror i  Alvik i division I men Wetterbygden såg något hos honom och fick en oöm krigare som förvaltar sin back up-minuter väl.”

 

Alexander Larsson, Södertälje

”Samma som ovan. Plockades in som ett komplement i insiderotationen men har i många matcher överglänst amerikanen Eric Adams som han var tänkt att avlasta.”

 

Lukas Friberg, Köping

”Guarden ska ta minuter bakom stjärnorna Blackston och Jackson vilket han gjort med framgång. Friberg visar sällan upp stora siffror men står istället för stabilitet, smartness och ett stort lugn.”

 

Daniel Johansson, Nässjö

”Forwarden lämnade Jämtland för en större roll i Småland och det har han fått. Ingen spelare som kommer fylla statistikkolumnerna men oj så nyttig Johansson är med sin storlek och förmåga att spela försvar på flera positioner.”

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar