Logga in

Peter Lindvall

Basketbloggen

Offensiv torka

Nja, det blev inte direkt en offensiv explosion när Luleå Basket avverkade sin första träningsmatch för säsongen - det mot ungerska ZTE NKK. Förlusten skrevs till 54-67 och Robin Sandbergs lag kunde aldrig på allvar hota ungerskorna.

Mina rapporter säger att Josefin Vesterberg (7 poäng, 8 returer), Santa Okockyte (14 poäng) samt Ivey Slaughter (9 poäng).

Men det fanns en stor positiv överraskning i Luleå och det var 17-åriga guardlöftet Matilda Ek som belönade med 17 spelminuter och levererade 8 poäng samt. Bloggen har tidigare slagit fast ett Luleå BG-studenten kommer få kvalitetsminuter den här säsongen och den profetian står fast.

Noterbart är att Sandberg roterade rätt friskt och ingen spelare fick över 26 minuter på planen.

Luleås poäng: Santa Okockyte 14, Ivey Slaughter 9, Matilda Ek 8, Josefin Vesterberg 7, Milica Jovanovic 6, Emma Karamovic 4, Chioma Nnamaka 3, Moa Erlandsson 3. 

//Lindvall

En helg som visar vägen

Kommande helgs stora begivenhet är förstås slutspelet i Svenska cupen för damer som avgörs i Luleå. Det handlar om fyra lag, två semifinaler på lördagen med efterföljande final samt lir om tredjeplatsen på söndagen.
Luleå tar sig an Alvik i ena semifinalen. A3 Umeå möter Högsbo i den andra.

Ett spännande upplägg där allt står på spel direkt.

Men för Luleå Basket blir helgen också en liten personell vägvisare för resten av säsongen.

Som Bloggen tidigare rapporterat har laget en hel del skadeproblem och har därför plockat in guarden Julie Vanloo som anländer till Luleå en vecka in i februari. Då kan man anse att Luleå Basket har tillräckligt med kvalitativa spelare på bakplan - även om försvarsspecialisten Felicia Ponturo inte återhämtar sig från sin axelskada.

Däremot är tränaren Robin Sandbergs lag kort om folk på forwardspositionerna sedan Josefin Vesterberg lämnat och Allis Nyström gått fotskadad en längre tid.

Men nu rapporterar Robin Sandberg till Bloggen att Allis Nyström är tillbaka full träning igen och under Svenska cupen-helgen finns det en chans att hon gör sin första match på flera månader.

Håller foten ihop för Nyström under helgen och några efterföljande ligamatcher kan den sportsliga ledningen sitta hyfsat lugn. Då har Luleå Basket det lag som ska fullfölja säsongen och, om allt går enligt plan, spela hem det sjätte SM-guldet.

Men finns det några som helst frågetecken kring Allis Nyströms hälsa måste klubben, om det finns pengar kvar i kassakistan, ge sig ut på spelarmarknaden igen.
//Lindvall

Alldeles lagom bra

Vi slår först fast att Norrköpings form är minst sagt svag. Att lagets saknade en import, att Adam Ramstedt inte ännu är redo för spel och att BC Luleå just nu låter kulan gå som bara den.
Därav krossen med 92-63 som var helt i sin ordning.

Sedan övergår vi till omdömet som alla vill läsa. Vilken klass håller Luleås nye jänkare Kavin Gilder-Tillbury? Tja, det går förstås inte att hugga i sten efter en match och en veckas träning. Men ska vi summera hans 21 minuter på golvet landar det i - lagom. Precis just det. Lagom bra.

Visst kunde vi se några skottval som inte var helt hundra. Något felbeslut defensivt och ett par missförstånd med lagkompisarna. Men där emellan också glimtar av något som kan bli riktigt bra. Smartness, snabba fötter, bra instinkter och en förmåga att försvara både stort och smått. Gilder-Tillbury ser ut att ha de allroundegenskaper som tränaren Peter Öqvist har sökt och 14 poäng samt 4 assist i sin första match var en god start. En lagom start om ni så vill.

Vi väntar tre-fyra matcher innan den slutgiltiga domen ska fällas men det ska finnas mer att få av Gilder-Tillbury. Det vågar jag nästan lova.
Det tar vi med oss.
//Lindvall

Omgångens tips

Oj, oj. Det här blir en svårtippad omgång för Bloggen. Det är bara att blunda, gissa och hoppas på lite stolpe-in.

 

Nässjö-Södertälje             2

Trots ett ganska eländigt skadeläge spelar faktiskt Södertälje säsongens bästa basket och hittat ett vinnarflyt. Vi kunde också se i den senaste segermatchen mot Wetterbygden att nye litauern Buterlevicius kommer tillföra en hel del. Nässjö? Nej, det här är helt enkelt en ganska risig säsong som inte verkar få en positiv vändning. 

 

BC Luleå-Norrköping         1

Alla ögon i Luleå energi arena kommer förstås att naglas fast på nye Kavin Gilder-Tillbury som nu gör debut för Luleå. Det ska bli oerhört intressant. Norrköping har de två senaste dagarna presenterat två nya spelare: Adam Ramstedt från Djurgården samt spelfördelaren Traevon Jackson. Ingen av dem lär dock spela i kväll. Med tanke på Norrköpings klena form är det dock svårt att se laget räcka till över 40 minuter. 

 

Djurgården-Umeå             2

Hur ska det här sluta? Djurgården vinner i princip aldrig. Umeå är allergiskt mot bortasegrar. Tja, kanske blir det ett litet trendbott för Västerbottenslaget. Eller kanske inte. Jag har tamejtusan ingen aning. 

 

Wetterbygden-Köping        1

Ännu en rysarmatch där nog det mesta kan hända. Guardfajten Sabin/Rönnqvist mot Jackson/Blackston kan var det som väger över den här gången. 

 

Jämtland-Borås                  2

Östersundslaget fysade sönder ett lättviktigt Norrköping förra omgången men den här gången möter säsongens stora besvikelse ett fullvuxet lag och då blir det tufft. Inte hopplöst men känslan är att serieledande Borås vinnarvana väger över den här gången.

//Lindvall

Gladantalangens plan

För någon vecka sedan lämnade Gladanfostrade Alexander Yemane Jämtland Basket efter en SBL-säsong där speltiden minskat för varje dag som gått. Nu är den 21-årige forwarden tillbaka i Luleå med en plan.

”Jag ska träna med BC Luleå resten av säsongen och förhoppningsvis kunna avsluta säsongen i Luleå Steelers och division I”, säger han.

 

Men det finns förstås ett mer långsiktigt ”tänk” och där finns spel i SBL och BC Luleå med. Men det blir i så fall kommande höst.

”Det skulle förstås vara ett alternativ för mig men det ligger längre fram ”, säger Yemane.

 

Peter Öqvist, tränare i BC Luleå, kan se tvåmetersforwarden som ett alternativ senare men just nu är det fokus på grundserien och slutspelet med den befintliga truppen.

”Viktigast just nu är att ge Alexander, som är en Luleåkille, en så bra träningsmiljö som vanligt”, säger Öqvist.

//Lindvall

Nyhetsextra

Tre nyheter har ramlat in det senaste dygnet som jag inte hunnit rapportera om i bloggform. Vi börjar med Bloggens avslöjande förra helgen som berättade att Luleåpublikens keilgris från säsongen 2015/2016, belgiska guarden Julie Vanloo, är på väg till Norrbotenn. Nu är hon överens med Luleå Basket om en återkomst. 26-åringen spelar just nu i Australien och kommer landa i Luleå i början av februari.

I morgon spelar BC Luleå mot Norrköping i Luleå energi arena och det kommer bli en hel del att hålla ögonen på. Norrköping har plockat in landslagsmeriterade Adam Ramstedt från Djurgården vars 208 centimeter kommer ge laget massor av hjälp i "färgen". Oklart dock hur hans skadeläge ser ut.

Men sett med Luleåögon är det mest intressanta att nye USA-forwarden Kavin Gilder-Tillbury nu är spelklar. Det ska bli intressant att se honom i skarpt läge men jag kan väl nämna att den träning ska sett såg nästan kusligt bra ut. 

 

Till sist kan vi konstatera att Hugo Lopez, den svenske förbundskaptenen för herrlandslaget, plockat ut sin trupp som ska EM-kvala mot Kroatien den 21 februari borta och på hemmaplan i Globen mot Turkiet den 24 februari.

Som vanligt kan inte stjärnorna Jeffery Taylor och Jonas Jerebko medverka - ingen av dem släpps av sina klubbar.

Från BC Luleå är Denzel Andersson uttagen och nu gäller det bara för honom att hålla sig skade- och sjukdomsfri.

I det lilla kan vi notera att en lång landslagslagskarriär kan vara på väg att ta slut. Veteranguarden Thomas Massamba, 35, har hur länge som helst varit given i en svensk landslagstrupp men den här gången hittar vi Jämtlandsspelaren på reservplats.

//Lindvall

Peter Lindvall bloggar om basket i Luleå, Sverige, Europa och resten av världen.


Fakta om Peter
Född: 1964
Bor: Luleå
Yrke: Journalist
Gillar: Min fru och mina fem söner.
Kontakt: peter.lindvall@nsd.se

  • Twitter

Bloggar